T.ex. hummer + söder

Krönikor & Nyheter


Påskägget

Påskägg, fotograf Sven-Roland Elmersson
Mat & Sed. I Sverige äts det en hel del ägg, ungefär 200 stycken om året per person brukar man räkna med, det blir drygt 1,8 miljarder tillsammans. Under de senaste fem åren har vi dessutom bara ätit fler och fler. Under påsken dubblas konsumtionen och som mest äter vi på påskafton. Men det är inte bara i Sverige som det äts ägg om påsk, utan det är en vana spridd över hela världen. Det finns ingen ensam förklaring till att just ägget fått en särställning under påsken, det finns flera. Det är en kombination av kristen symbolik, katolsk kvarleva och naturens förutsättningar....Läs mer »

Lussekatten - saffransbullen med klös

Läs mer om Lussekatten
Mat & Sed. Så här i juletid ligger det ett tjockt dofttäcke över Sverige. Varthän vi än vänder oss kan vi nästan ana spåren av saffran i luften. Nu är det nämligen inte bara vintertid utan även lussekattetid. Dessa snirkliga vetebullar med saffran har en lång och snårig historia bakom sig och en salig röra av oknytt, lyx, sorg och vidskepelse kantar deras väg. Men låt oss börja med dagen då lussebullarna är oss helt oumbärliga - Lucia....Läs mer »

Mjölken - den svenska själen, del 2

Mat & Sed. Under större delen av historien har det sett mer eller mindre likadant ut när det gäller mjölk och människor i Norden. Mjölken var extremt viktig, men den färska mjölken användes ytterst sällan. Som vi sett i del 1 av denna krönika var mjölken, till skillnad från idag, mest nyttjad vid festliga tillfällen samt till sjuka. I övrigt förädlades den till ost, smör, mese och syrade varianter för att lättare kunna förvaras över tid och/eller säljas.

Detta kom att förändras när Sverige gick från jordbruksnation till industrimonster och vi vände oss till vad man ansåg vara det mest fullkomliga av alla näringsmedel och under 1900-talets gång skulle svenskarna bli alltmer övertygade om det rationella, det effektiva och det självklara i att dricka mjölk. Inte nog med att den kunde rädda oss från svält och sjukdomar, den passade väl in i industrialismens våta drömmar om teknisk framgång. ...Läs mer »

Välkommen till Restaurang.se!

Vi erbjuder en restaurang- och caféportal för Stockholm där allt ifrån välkända stjärnkrogar till mindre kvarterskrogar huseras. Hos oss kan man söka på restauranger platser & maträtter.

Bild från Den Gyldene Freden
  • Den Gyldene Freden
  • Gnarly Burger
  • Cultur

Ett smakprov på våra restauranger i Stockholm: